SKŘÍTCI A SEX

Nedávno přišla Eliška s nápadem, že by se měly předělat pohádky, neboť v nich něco chybí. Zrovna jsem jí povídala pohádku o skřítcích a došla jsem k bodu, kdy se skřítek nastěhoval ke slečně skřítkové a po čase se jim začali rodit malí skřítci.
„A dělali předtím sex?“ zeptala se věcně Eliška. To je obrat, který se běžně používá mezi dětmi u ní ve škole.
„No, asi jo,“ zaváhala jsem.
„Tak proč jsi to vynechala?“
Vzalo mi to dech. Je opravdu nutné popisovat, jak probíhá reprodukční proces u skřítků?
Dřív děti takové otázky nekladly. V pohádce princ požádal princeznu o ruku, slavili svatbu a poté se jim začaly rodit děti. Spouštěcím momentem pro příchod dětí na svět byl právě sňatek. Pojítko mezi těmito dvěma událostmi se dětem zdálo logické, i když logické není.
Jak to ale vysvětlit v moderní době, kdy se děti běžně rodí i mimo manželství? Podle posledního průzkumu Českého statistického úřadu z roku 2011 připadá na celkový počet rodin v České republice 8,8 % nesezdaných párů. Je to méně, než bych odhadovala. Ale zároveň dost na to, aby se tím začala zabývat i pohádková říše.
V knihovně u Elišky ve škole se nachází velice populární kniha o rozmnožování, kterou si děti (prý hlavně kluci) neustále půjčují. S nadějí, že bychom mohly tohle téma spolu vědecky probrat, jsem Elišce nabídla, ať ji někdy přinese domů.
„Už jsem si ji přečetla ve škole o přestávce,“ zatvářila se znuděně Eliška. Vypadala, že má všechny informace v malíčku.
Co bych já, matka, jí k tomu ještě mohla říct?
Možná přece jen něco. Respektujme intimitu pohádkových bytostí. To, co se děje u skřítků v ložnici, se týká jen jich dvou. Tajemství skřítkovského reprodukčního procesu nechť zůstane neodhaleno. To platí i pro prince a princezny, obry a obryně, Rumcajse s Mankou a další dobře známé páry z pohádkové říše.
Pohádky se předělávat nemusí, protože v nich jde přece o něco úplně jiného, milá Eliško!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *