PUTOVÁNÍ KRAJINOU RODIČOVSTVÍ

S Alianou jsem se setkala u svého táty. Kamarádí se spolu a jednu dobu se k němu chodila učit hrát na housle. To je celá Aliana – i když spoustu věcí umí, učí se pořád něco dalšího. Nestačí jí, že je herečka, režisérka, spisovatelka, psychoterapeutka a že maluje. Pouští se do hromady dalších věcí, a to s velkým nadšením a kuráží.

Přesně takhle bychom se my měli pustit do čtení její knihy o výchově dětí, která se jmenuje Putování krajinou rodičovství. Chce to totiž opravdu odvahu si připustit, že hlavní věcí při výchově dětí je vychovávat sám sebe.

Aliana to vysvětluje takhle: „Není možné naučit naše děti něco, co sami nežijeme. (…) Pokud si přejeme, aby naše děti byly statečné, ale sami máme strach, co jim předáme? Odvaha to rozhodně nebude…”
Takovýhle přístup k dětem je poctivý a férový. Od svých dětí přece nemůžeme chtít něco, co jsme sami nedokázali, nezdá se vám? I když právě tohle někteří rodiče dělají.

Co kromě nás samých ještě můžeme dětem dát? Podle Aliany jsme my rodiče něco jako průvodci, kteří dětem ukazují, jaké možnosti v životě mají. Při tom jim ponechávají svobodu volby. Děti se tak učí nést důsledky svého jednání, což je velmi důležité pro to, aby vyzrály a skutečně dospěly.

K téhle knížce se čas od času ráda vracím, abych si připomněla pár základních rad: nefňukám náhodou moc často nad svými problémy a nedělám ze sebe oběť? Mám vůči sobě úctu a pečuju o sebe, nebo se honím jako šílená, abych uspokojila přání druhých, a při tom zapomínám sama na sebe? To, co mi vadí na mém dítěti, není náhodou to samé, co mi vadí na sobě? V knížce je spousta jednoduchých a zábavných cvičení, jejichž pomocí můžeme zkusit opustit zajeté koleje. Na změnu není nikdy pozdě.

Aliana říká, že v našich dětech se zrcadlíme, tedy vidíme sebe samé. Když se do toho zrcadla pořádně podíváme, leccos se o sobě dozvíme a pak s tím můžeme pracovat. Proto je rodičovství tak zajímavá životní etapa, fascinující průzkum vlastního nitra a odemykání pokojů, o nichž jsme ani netušili, že k nim máme klíč.

Tahle knížka je pro mě školou životní moudrosti, kterou Aliana dokáže předávat lehce a s vtipem.
E-kniha je k dostání tady: https://provedomyzivot.cz/produkt/putovani-krajinou-rodicovstvi-e-kniha/.

A na závěr odkaz na jednu krásnou večerní meditaci pro děti, kterou Aliana vymyslela a namluvila. Zkuste ji pustit dětem, když se jim večer nechce spát a žadoní ještě o jednu pohádku. Po tomhle zaručeně usnou (a vy možná taky):
https://www.youtube.com/watch?v=inDocN5Hhec

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *